„Cainele meu tremura. Ce este in neregula cu el?” Astfel de intrebari ii scot din minti pe doctorii veterinari pentru ca tremuratul la caini are o multitudine de cauze.

Avand in vedere ca tremuratul este un simptom atat de “non-specific”, nu exista o modalitate de a pune un diagnostic cu acuratete daca nu avem mai multa informatie.

Pentru a ne putea da seama de ce cainele tremura incontrolabil, este foarte important sa stabilim urmatoarele aspecte: care este momentul in care se intampla tremuratul, ce alte simptome prezinta cainele, care parti ale corpului ii tremura.

Mai jos veti regasi o lista cu cele mai comune simptome pentru tremuratul la caini si care sunt tratamentele potentiale.

EMOTIE, FRICA si ANXIETATE

Atunci cand cainii se afla intr-o stare de emotie, frica sau anxietate, glandele suprarenale elibereaza adrenalina in corp pentru a scapa sau a face fata situatiei care cauzeaza aceste emotii.

Eliberearea de adrenalina cauzeaza adesea tremurat. In cazul unui caine agitat, tremuratul se termina in mod frecvent atunci cand animalul este „scos” din situatia pe care el o considera „tensionata”.

Printre situatiile care cauzeaza tremuratul pe motiv de emotie sau frica se regasesc: vizitele la veterinar, cunosterea unor persoane noi, zgomote puternice, furtuni, intoarcea acasa a stapanilor, pragatirea pentru plimbare sau pentru mersul cu masina, momentul mesei, etc.

FRIGUL

Tremuratul este un simptom normal ca raspuns a scaderii termperaturii corpului. Atunci cand temperatura scade, corpul tremura pentru a genera caldura prin miscarea muschilor. In cazul inca care cainele tau tremura din cauza frigului, este indicat sa il muti intr-un mediu calduros imediat.

Daca tremuratul persista in ciuda faptului ca animalul a fost mutat intr-un mediu calduros, este posibil sa aiba febra sau o alta problema care nu are legatura cu frigul.

FEBRA

Daca cainele tau tremura si pare ca ii este frig in ciuda faptului ca se afla intr-un mediu calduros, este posibil ca acesta sa aiba febra. Febra reprezinta o crestere temporara a temperaturii corpului ca raspuns la o infectie, o reactie la un medicament sau un alt declansator. Atunci cand acest lucru se intampla, cainele tremura pentru a atinge acea temperatura superioara a corpului sau.

Pentru a determina daca animalul tau are sau nu febra, este indicat sa ii iei temperatura cu un termometru rectal (in masura in care este posibil). Se considera ca un caine are febra atunci cand temepratura corpului este intre 39.4°C si 41.1°C.

In cazul in care cainele tau are o temperatura intre 39.4°C si 40°C, insa se hraneste si bea apa normal, este suficienta ingrijirea acasa.

In schimb, daca temperatura depaseste 40°C si febra persista mai mult de 24-48 de ore, este necesar sa faceti o vizita la veterinar. O temepatura a corpului la caini mai mare de 41.1°C poate cauza complicatii severe si este considerata o urgenta medicala.

DUREREA

Tremuratul la caini poate fi provocat si de durere, aceasta fiind una dintre cauze.
Enumeram mai jos o serie de semne care indica faptul ca animalul tau poate avea dureri:

·      Neliniste
·      Schimbari in comportament
·      Pupile dilatate
·      Mai mult timp pretrecut dormind
·      Statul ascuns
·      Schiopatatul
·      Postura cocosata – partea din fata a corpului se alfa mai jos decat cea din spate
·      Isi linge sau isi musca o parte a corpului
·      Vocalizarea crescuta
·      Cauta atentie
·      Blana degradata
·      Privire absenta/Uitatul in gol
·      Apetit scazut
·      Apatie

Trebuie sa ai in vedere ca semnele de durere la caini sunt foarte subtile si variaza in functie de fiecare animal in parte si de cauza durerii. Pentru ca majoritatea cainilor sunt foarte buni in a-si ascunde durerea, animalul tau de companie a indurat o durere considerabila pana cand ai observat tu.

In cazul in care cainele tau tremura si prezinta unul dintre semnele prezentate mai sus, sau daca tu sespectezi faptul ca el tremura din cauze ce tin de durere, trebuie sa ajungi la un veterinar care sa iti prescrie medicamente impotriva durerilor, sa le gaseasca si sa le trateze.

EPUIZAREA si SLABIREA MUSCHILOR

La fel cum picioarele tale pot sa tremure dupa jogging, si picioarele cainlelui tau pot sa aiba aceeasi reactie dupa un efort prelungit. Acest tip de tremurat se limiteaza la picioare si de obicei se termina dupa o perioada de repaus.

Daca acest lucru se intampla des, tremuratul este sever si nu pare sa aiba o cauza precisa, trebuie sa iei legatura cu un veterinar cat mai repede posibil.

OTRAVIREA

Exista un numar insemnat de toxine care cauzeaza tremuratul la caini. Printre acestea enumeram:

Daca ai cea mai mica banuiala ca animalul tau de companie a fost expus la una dintre toxinele de mai sus, ia-ti cainele si fugi la cel mai aporpiat veterinar. In caz de otravire, tratamentul imediat este posibil sa salveze viata catelusului tau.

ALTE CAUZE POSIBILE CARE DETERMINA TREMURATUL LA CAINI

Cainii pot tremura si din alte motive decat cele expuse mai sus. Iata cateva dintre potentialele cauze:

In cazul in care cainele tau tremura fara niciun motiv, are temuraturi severe si prezinta si alte simptome care includ voma, diaree, apetit scazut, depresie, letargie, probleme oculare, tuse sau alte semne ingrijoratoare, trebuie sa ajungi la un medic veteritar cat mai repede.